Eri ihotyyppien hoito

Eri ihotyyppien hoito

Oman ihotyypin määrittely voi tuntua hankalalta, mutta sillä on erittäin tärkeä merkitys ihonhoidossa. Ihotyypin tunnistaminen nimittäin mahdollistaa omasta ihosta huolehtimisen juuri sen tarpeiden mukaan – helpottaen ihon hyvinvoivana ja terveenä pitämistä. Omalle iholle vääränlaisten tuotteiden käyttäminen voi puolestaan pahimmillaan luoda uusia iho-ongelmia ja epäpuhtauksia kasvoille.

Ihotyypit voidaan jakaa niiden erilaisten ominaisuuksien avulla neljään eri kategoriaan: normaaliin, kuivaan, rasvaiseen ja sekaihoon. Oman ihon tilan saat parhaiten selville kosmetologin avulla tai tarkastelemalla, miltä iho tuntuu muutaman tunnin jälkeen ilman minkäänlaisten tuotteiden lisäämistä kasvoille.


Normaali iho

Omaa ihotyyppiään ei pysty vaihtamaan, mutta jokaisen ihotyypin hoidossa tavoitellaan lähtökohtaisesti normaalin ihon kaltaisten ominaisuuksien saavuttamista. Millainen sitten on normaali iho?

Normaali iho on väriltään heleä ja ruusuinen. Iholla vallitsee hyvä tasapaino, eikä siinä näin ollen ole mitään tiettyjä ongelmakohtia. Normaali iho on pehmeä, sileä ja kimmoisa. Iho tuntuu hyvältä myös ilman hoitotuotteita, eikä se siis esimerkiksi kiristele ikävästi tai kiillä öljyisen näköisenä. Tasaisen ihon pinnalta ei myöskään erityisemmin erotu ihohuokosia, eikä siinä ilmene yleensä epäpuhtauksia. On kuitenkin myös hyvä tiedostaa, että esimerkiksi stressi, vuodenaikojen vaihtelut, kuukautiskierto ja vääränlainen ihonhoito voivat muuttaa normaalinkin ihon tarpeita hetkellisesti aiheuttaen epätasapainon. 

Normaalia ihoa hoidettaessa tavoitteena on arvatenkin ylläpitää ja tukea ihon tasapainoista toimintaa. Hyvinä tuotteina ihon mikrobiomin tukemisessa toimivat esimerkiksi Kinokon Face Serum Probiotic & Kombucha ja Face Cream Probiotic & Kombucha, jotka raikastavat ihoa antioksidanttien, probioottien, sekä vitamiinien avulla. Voit myös hemmotella ihoasi Alteya Organicsin ihastuttavalla luonnollisella Valkoruusuvedellä.

 

Kuiva iho

Kiristeleekö ihosi, tai tuntuuko se kuivalta ja karhealta? Jos vastasit kyllä, sinulla on todennäköisesti kuiva iho.

Kuivan ihon tunnistaminen on yleensä melko helppoa, sillä sen aiheuttamat tuntemukset poikkeavat muista ihotyyppien ominaisuuksista huomattavasti. Kuiva iho ilmenee hoitamattomana ihon kiristelynä, kuivuutena ja karheutena. Iho on ohut, väriltään samea ja siinä voi esiintyä hilseilyä.

Kuivan ihon haasteena on se, että iholla on luonnostaan liian vähän lipidejä, joita tarvitaan ihon suojamuurin ylläpitämiseen. Tästä johtuen kosteus pääsee haihtumaan kuivalta iholta liian nopeaan, muodostaen ryppyjä ja juonteita. Myös vähäinen talineritys on ominaista kuivalle ihotyypille, jonka seurauksena ihohuokoset ovat usein pienet ja miltein näkymättömät, eikä epäpuhtauksia juuri ole. Edellä mainittu saattaa kuulostaa plussalta, mutta finnien sijaan kuivalle iholle voi puolestaan ilmestyä muita ihotyyppejä useammin esimerkiksi miliumeja, jotka ovat helmenvaaleita näppylöitä ihossa.


Kuivaa ihoa hoitaessa tärkeimpänä prioriteettina on auttaa ihoa sitomaan kosteutta ja näin ollen palauttaa ihon ihanteellinen kosteustasapaino. Kuivan ihon puhdistuksessa toimii loistavasti pehmeät ja kosteuttavat puhdistusmaidot, kuten Youth Labin Puhdistusmaito Oxygen. Kosteutuksen takaamiseksi kuivaa ihoa hoidetaan usein erilaisten öljyjen, seerumien ja naamioiden avulla. Näille hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Beauty Pron syväkosteuttava Hydrating Hyaluronic Acid 2% Daily Serum, sekä Alteya Organicsin hurmaava Ruusunmarjaöljy.

Rasvainen iho

On normaalia, että jokaisen iholla voi ilmetä joskus epäpuhtauksia ja ihon kiiltelyä. Näiden elementtien säilyessä pitkäkestoisesti kasvoilla, voidaan kuitenkin puhua rasvaisesta ihotyypistä.

Rasvaisen ihon haasteena on talirauhasten liikatuotanto, josta johtuen iho rasvoittuu haluttua enemmän. Liiallisen talin määrän seurauksena iho on paksu, ihohuokoset ovat usein laajentuneita ja iho kiiltelee helposti myös ihonhoitorutiinin tai meikkaamisen jälkeen. Talin tukkiessa ihohuokosia, esiintyy rasvaisella iholla usein myös finnejä, mustapäitä ja muita epäpuhtauksia. Rasvainen iho erottuu monesti erityisesti niin sanotulla T-alueella, eli otsan, nenän ja leuan iholla.

Rasvaisen ihon hoidossa pyritään vähentämään ja tasapainottamaan talintuotantoa samalla kosteuttaen ihoa ja ennaltaehkäisten epäpuhtauksien syntymistä. Etenkin huolellisella, oikeilla hoitotuotteilla toteutetulla ihonpuhdistuksella on tärkeä rooli rasvaisen ihon hoitamisessa. Kasvojen puhdistustuotteeksi sopii hyvin muun muassa syväpuhdistavat geelit ja kosteusemulsiot. Esimerkiksi Youth Labin hellävarainen Pore Refine Cleanser on nappi valinta tähän tarkoitukseen, siinä missä Beauty Pron Black Peel Aktiivihiili Töhnänaamio on tehokas keino mustapäiden kukistamiseen. Kasvoja hellivänä, mutta samalla syväpuhdistavana täsmätuotteena toimii erinomaisesti Alteya Organicsin Ruusuvesi, jonka antibakteeriset ominaisuudet rauhoittavat ihoärsytystä samalla hilliten ja hoitaen ihon tulehdustiloja.


Sekaiho

Sekaiho on mahdollisesti yleisin ihotyyppi Suomessa, jossa vuodenaikojen vaihtelut eroavat huomattavasti toisistaan. Yleisimmin sekaiho pitää sisällään rasvoittuvan T-alueen, eli otsan, nenän ja leuan seudun. Vaikka tämä voikin kuulostaa samankaltaiselta rasvaisen ihon kanssa, sekaihon erottavana tekijänä toimii kuitenkin useammasta ihotyypistä koostuva iho. Sekaihoiselle on siis hyvin tyypillistä, että rasvoittuneen T-alueen lisäksi esimerkiksi posket voivat tuntua joistain kohdista karhealta tai kiristellä.

Sekaihon hoidon päämääränä on tasapainottaa ihon pintakerroksen eli epidermiksen toimintaa, kosteuttaa ihoa ja näin ollen ennaltaehkäistä ihon kuivumista. Kokeilemisen arvoinen tuote ihonpuhdistukseen löytyykin Kinokolta, jonka hellävarainen, mutta tehokas Face Wash Probiotic & Kombucha -puhdistusgeeli tukee ihon omaa ekosysteemia poistaen samalla meikin ja tarjoten kevyen kuorinnan kasvoille. Ratkaisevin tekijä rasvaisen ihon hoidossa on kuitenkin hoitaa eri ihoalueita niiden omien tarpeidensa mukaisesti. Voit esimerkiksi kokeilla kuoria kasvosi Youth Labin herkullisella Candy Scrub & Maski - Kuorivalla karkkinaamiolla, tai pitää epäpuhtauksia kurissa samalla tasapainottaen talintuotantoa Blemish Control Serumilla.


Herkkä iho (ei ihotyyppi vaan ominaisuus)

Toisin kuin monesti luullaan, herkkä iho on ihon ominaisuus, ei oma ihotyyppinsä. Ihon herkkyyttä voikin esiintyä missä tahansa ihotyypissä ja se ilmenee tavallisimmin ihon punoituksena, kutinana, kuumotuksena tai kiristelynä. Herkistyminen on hyvin yksilöllistä: joillakin se voi johtua hajusteista, kun taas toisilla se saattaa ilmetä tietyn ainesosan allergian johdosta. Myös esimerkiksi taipumus atopiaan, rosacea, ilmastolliset tekijät, vuodenajat, terveydentila, stressi, päihteet ja ruokavalio vaikuttavat ihoon.

Herkän ihon hoidossa tärkeintä on rauhoittaa ihoa, sekä suojata ja vahvistaa sitä hellävaraisesti. Lisäksi on hyvä muistaa, että herkkäihoisen täytyy löytää juuri itselle sopivat herkän ihon tuotteet, herkkyyden ollessa pitkälti yksilöllistä. Se mikä toimii kaverille, ei välttämättä toimi juuri sinulle. Kokeile esimerkiksi Alteya Organicsin Kamomillavesi, joka sisältää vain ja ainoastaan kamomillan kukkaisvettä, funktionaan piristää ja elvyttää kasvojen ihoa lievittäen samalla ihon epäpuhtauksia, sekä tulehdustiloja.

Eri ihotyyppien välillä voi olla joskus suuriakin eroja, mutta yksi kaikkia yhdistävä tarve on suojautuminen auringon UV -säteilyä vastaan. Palamisen lisäksi aurinkosuojan käyttö ehkäisee ikääntymisen merkkejä, jonka vuoksi sitä onkin suotavaa käyttää ihotyyppiin katsomatta. Miltä kuulostaisi esimerkiksi hurmaavan ruusuiselta tuoksuva kevyt ja luonnollinen aurinkovoide? Nappaa tästä itsellesi Alteya Organicsin luomusertifioitu Aurinkovoide kasvoille Ruusu (SPF 30)!

Previous article Parranhoito Tutorial
Next article Golden Ember - suurenmoiset tuotteet arkeen